Einde van de les

1. Afwenden naar de middellijn en afstappen

Na het uitstappen van de paarden ga je op aangeven van lesgever naast elkaar op de middellijn staan.

Vervolgens stap je links van je paard af.

Heb je een zweepje van de manege geleend, geef dit dan terug aan de lesgever vooraleer je de piste verlaat.

Snoepjes:

Zonder zadel uitstappen is enkel toegestaan als de lesgever hiervoor permissie geeft. Dit vraagt meer tijd dus dan moet er eerder begonnen worden met uitstappen. De zadel wordt dan mogelijk even aan de kant gelegd, maar ook dan moet er natuurlijk voor gezorgd worden dat alle nodige taken uitgevoerd worden.


2. Van piste tot stal

De ruiters/paarden van een eventuele volgende les komen binnen en stappen rond op de hoefslag op de linkerhand. Pas als alle ruiters/paarden binnen zijn vertrekken de ruiters van de geëindigde les één voor één naar de stal, oplettend voor de ruiters/paarden op de hoefslag. Vervolgens kunnen de ruiters van de volgende les met hun paard op de middellijn gaan staan (zie ook “Aanvang van de les”).

Bij het begeleiden van het paard let je er opnieuw op dat het paard nergens blijft achter hangen en je doet ook de staldeur zo groot mogelijk open bij het binnengaan.

Draai in de stal de paarden rond zodat ze met hun hoofd in de richting van de deur staan. Hebben ze eten in hun voederbak, draai dan het paard zelf naar de voederbak toe zodat het je niet omver loopt.