Voor de wandeling


Je wordt verwacht steeds ten laatste een half uur voor de aanvang van de wandeling aanwezig te zijn om je paard klaar te maken. Dat houdt in dat het paard eerst goed verzorgd en vervolgens opgetuigd moet worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ruiter, maar deze kan natuurlijk hulp vragen aan de begeleider en andere ruiters. De ruiter maakt op deze manier al kennis met het paard voor het rijden. Overzicht taken voor en na de wandeling of paardrijles (PDF)


Op aangeven van de begeleider begeleid je vervolgens je paard naar de opstapplaats. Het dragen van een helm en degelijke ruiteruitrusting is verplicht. Er wordt nog even geverifieerd of het paard goed verzorgd en opgetuigd werd.


De veiligheidsvoorschriften en algemene huisregels (PDF) en reglementering van de lessen of wandelingen (PDF) dienen nageleefd te worden, ook door niet-ruiters. Voor de aanvang van de wandeling overloopt de begeleider nog enkele algemene afspraken, die door iedereen nageleefd moeten worden. Ook tijdens de wandelingen dienen instructies van de begeleider steeds opgevolgd te worden. Bovendien moet ook de wettelijke verkeersreglementering gerespecteerd worden: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/september_weg.htm.


Tips & tricks


Veilig omgaan met een paard: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/maart_begrijpen.htm

Verzorging van het paard: http://www.1001tips.be/vrije-tijd/paarden/verzorging/een-paard-poetsen-hoe-ga-je-tewerk.asp en https://www.youtube.com/watch?v=IqguDr16P6A

Materiaal en het gebruik ervan: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/april_button2.htm

Opzadelen: https://www.youtube.com/watch?v=CdjHNFi85dE

Ruiteroutfit: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/november_ruiter.htm


Na de wandeling


Als de wandeling ten einde is vragen we alle ruiters om niet zomaar de manege te verlaten. Het paard moet achteraf ook nog even naverzorgd worden en alle materiaal en getuig moet netjes en op de juiste manier weggehangen worden. Als je dit goed doet kan je de manege ten vroegste pas een kwartier na de wandeling verlaten. Vergeet ook niet de wandeling te betalen in de kantine. Overzicht taken voor en na de wandeling of paardrijles (PDF)


Hoe verloopt een wandeling?