Voor de les


De ruiter en zijn/haar ouders/begeleiders worden verwacht steeds ten laatste een half uur voor de aanvang van de les aanwezig te zijn om het paard klaar te maken. Dat houdt in dat het paard eerst goed verzorgd en vervolgens opgetuigd moet worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ruiter/ouders/begeleiders, maar je kan natuurlijk hulp vragen aan de lesgever en het is mogelijk dat de manege een vrijwilliger toewijst om je te helpen, zeker de eerste keren zodat je een aantal keer getoond krijgt hoe je tewerk moet gaan. Overzicht taken voor en na de les (PDF)


Op aangeven van de lesgever begeleid je vervolgens je paard naar de piste en kan je opstappen. Er wordt nog even geverifieerd of het paard goed verzorgd en opgetuigd werd.


De veiligheidsvoorschriften en algemene huisregels (PDF) en reglementering van de lessen (PDF) dienen nageleefd te worden, ook door niet-ruiters.


Tips & tricks


Veilig omgaan met een paard: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/maart_begrijpen.htm

Verzorging van het paard: http://www.1001tips.be/vrije-tijd/paarden/verzorging/een-paard-poetsen-hoe-ga-je-tewerk.asp en https://www.youtube.com/watch?v=IqguDr16P6A

Materiaal en het gebruik ervan: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/april_button2.htm

Opzadelen: https://www.youtube.com/watch?v=CdjHNFi85dE

Ruiteroutfit: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/november_ruiter.htm


De les zelf


Op aangeven van de lesgever begeleidt je het paard naar de piste en zullen de ruiters geholpen worden om op te stappen. Tijdens de les is het mogelijk dat ouders of begeleiders gevraagd worden zelf mee te wandelen met het paard van hun ruiter. De manege bezit een duozit-zadel zodat de ruiter ook op het paard vastgehouden kan worden. Indien noodzakelijk wandelt ook een vrijwilliger van de manege mee.


Na de les


Als de les ten einde is vragen we alle ruiters/ouders/begeleiders om niet zomaar de manege te verlaten. Het paard moet achteraf ook nog even naverzorgd worden en alle materiaal en getuig moet netjes en op de juiste manier weggehangen worden. Als je dit goed doet kan je de manege ten vroegste pas een kwartier na de les verlaten.


Naast de verzorging van het paard waar je zelf mee gereden hebt krijgt elke lesgroep de verantwoordelijkheid over 1 verzorgpaard. Samen met alle ruiters van je lesgroep voltooi je belangrijke taken om dit paard te verzorgen. Verzorgpaard per lesgroep (PDF)


Hoe verloopt een les “Hippische begeleiding”?