Voor de les


Je wordt verwacht steeds ten laatste een half uur voor de aanvang van de les aanwezig te zijn om je paard klaar te maken. Dat houdt in dat het paard eerst goed verzorgd en vervolgens opgetuigd moet worden. De verantwoordelijkheid hiervoor ligt bij de ruiter, maar deze kan natuurlijk hulp vragen aan de lesgever en andere ruiters. De ruiter leert op deze manier ook in de stal met paarden omgaan en maakt al kennis met het paard voor het rijden. Bij de instaplessen wordt dit aan de ruiter en ouders aangeleerd. Overzicht taken voor en na de les (PDF)


Op aangeven van de lesgever begeleid je vervolgens je paard naar de piste en kan je opstappen. Er wordt nog even geverifieerd of het paard goed verzorgd en opgetuigd werd.


De veiligheidsvoorschriften en algemene huisregels (PDF) en reglementering van de lessen (PDF) dienen nageleefd te worden, ook door niet-ruiters.


Tips & tricks


Veilig omgaan met een paard: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/maart_begrijpen.htm

Verzorging van het paard: http://www.1001tips.be/vrije-tijd/paarden/verzorging/een-paard-poetsen-hoe-ga-je-tewerk.asp en https://www.youtube.com/watch?v=IqguDr16P6A

Materiaal en het gebruik ervan: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/april_button2.htm

Opzadelen: https://www.youtube.com/watch?v=CdjHNFi85dE

Ruiteroutfit: http://www.veiligpaardrijden.be/maanden/november_ruiter.htm


Op verzoek en bij instapmomenten worden door de manege omkaderingslessen ingericht waarin dit alles ook aan bod komt.


Na de les


Als de les ten einde is vragen we alle ruiters om niet zomaar de manege te verlaten. Het paard moet achteraf ook nog even naverzorgd worden en alle materiaal en getuig moet netjes en op de juiste manier weggehangen worden. Als je dit goed doet kan je de manege ten vroegste pas een kwartier na de les verlaten. Vergeet ook niet de les te betalen in de kantine of je abonnement te laten aftekenen.


Naast de verzorging van het paard waar je zelf mee gereden hebt krijgt elke lesgroep de verantwoordelijkheid over 1 verzorgpaard. Samen met alle ruiters van je lesgroep voltooi je belangrijke taken om dit paard te verzorgen. Het belangrijkste doel van dit initiatief is om een hechte lesgroep te vormen via een gemeenschappelijk doel en iedereen deel te laten uitmaken van het geheel. Verzorgpaard per lesgroep (PDF)

Hoe verloopt een les?