Visie van de manege op paardrijden


Waarom paardrijden?


Er zijn heel wat mogelijke redenen om te beginnen met paardrijden:


Wat houdt paardrijden bij onze manege in?


Wij leren de ruiters hun paard zelf berijden en begeleiden. En dat is niet zo makkelijk als het van op de grond lijkt. De duur van het leerproces en de intensiteit en het werk voor de ruiter zelf wordt vaak onderschat. Maar maak je niet ongerust, wij hebben een jarenlange expertise en zullen je goed begeleiden. We trachten je stap voor stap nieuwe dingen bij te leren en regelmatig successen te laten ervaren, zodat je er veel voldoening uit zult halen.

En ja, paardrijden is wel degelijk een sport. Je zal merken dat het paardrijden erg intensief is. Een goede lichamelijke conditie is dan ook vereist.


Om op een paardvriendelijke, respectvolle en veilige manier te kunnen leren paardrijden is wel vrij veel inzet vereist van ruiters en voor kinderen jonger dan 12 jaar ook van de ouders. We verwachten ook dat de ruiter zo veel mogelijk wekelijks aanwezig is. Je kan niet “half” leren paardrijden of gewoon zitten op het paard: je moet “ervoor gaan” tijdens het rijden en in de stal. Verantwoordelijkheidszin hebben (of willen leren hebben) is een belangrijke eigenschap voor een goede ruiter (of iemand die een ruiter wil worden) en de ouders moeten hen voldoende ondersteunen. Het gaat niet enkel over het zitten en berijden van een paard, maar ook over de omgang met het paard en de verzorging ervan, en dit met respect voor het paard, de mederuiters en de manege.


Paardrijden is anders dan een andere sport


Omgaan met een paard is ook altijd een kwestie van vertrouwen: niet enkel het vertrouwen van de ruiter in het paard, maar ook en vooral het vertrouwen van het paard in de ruiter. Een paard denkt, leert en handelt immers niet op dezelfde manier als een mens. Het is belangrijk dit vertrouwen niet te beschadigen door overhaast tewerk te gaan of na te laten je verantwoordelijkheden op te nemen. De manege heeft om deze reden een werkwijze ontwikkeld en neergeschreven in een reglement, dat geacht wordt door alle manegebezoekers gekend te zijn en nageleefd te worden.


Een manege boordevol vriendschap en respect


De lessen en activiteiten van de manege worden in goede banen geleid door een enthousiast en gemotiveerd team van vrijwilligers. Ze staan voor iedereen klaar en willen dat iedereen zich goed voelt in de manege. Manege Sint-Jorishoeve is dus een warme en vriendschappelijke manege, waarin iedereen aangemoedigd wordt om deel te worden van het geheel.

Dat is niet enkel te voelen aan de sfeer tijdens de lessen, maar ook bij ruiteractiviteiten krijgt de manege hulp van vele van haar ruiters en ouders. In veel lesgroepen is er een sterk groepsgevoel en dat maakt het juist zo leuk om naar de manege te komen.Lesniveaus

Visie van de manege

Lesniveaus

Wanneer vinden

lessen plaats?

Verloop van les

en taken ruiter

Benodigde

uitrusting

Hoe kan ik

inschrijven?