Lesniveaus


Gedurende de paardrijloopbaan van je kind in onze manege zal hij/zij de volgende lesniveaus doorlopen.


Wat hieronder staat is een samenvatting. De exacte eindtermen vind je in onze voortgangsfiches (PDF).


Starter (“Hippische begeleiding”)


Wie? De ruiter heeft nog nooit of slechts weinig paardgereden hebben, of het is erg lang geleden.

Wat? Je leert in deze lessen correct op je paard zitten, evenwicht in stap en draf, je paard tot op zekere hoogte besturen in stap en draf, en een eerste kennismaking met galop. Daarnaast leer je ook alle omkadering: hoe moet ik omgaan met een paard, het verzorgen, op- en afzadelen, etc.

Beginner

Wie? De ruiter heeft al een beetje paardgereden of het is vrij kort geleden. De ruiter is zelfstandig in de stal (al dan niet met hulp van ouders). De ruiter kan het paard al wat besturen en heeft al wat ervaring met draf. De ruiter heeft nog slechts enkele keren gegaloppeerd.

Wat? Je leert in deze lessen een stabiele en correcte zit aan te houden in stap en draf, het rijden van basisoefeningen (volte, diagonaal, ...), paard besturen in stap en draf en de beginselen van galop.

Halfgevorderde

Wie? De ruiter heeft al meer ervaring en kan het paard goed besturen in stap en draf. De ruiter heeft al wat ervaring met galop en heeft hierbij een goed evenwicht.

Wat? Je leert in deze lessen de gangen (stap, draf, galop) beter beheersen, het rijden van betere overgangen tussen de gangen, het perfectioneren van de basisoefeningen, het maken van moeilijkere oefeningen en je bouwt wat theoretische kennis op.

Gevorderde

Wie? De ruiter heeft al veel ervaring met paardrijden. De ruiter kan het paard zeer goed besturen in stap en draf en kan ook al goed galopperen. De ruiter heeft het paard goed onder controle en is klaar om te starten met de beginselen van jumping.

Wat? Je leert in deze lessen je paard goed controleren en besturen in alle gangen en dit a.d.h.v. complexere pisteoefeningen. Je leert er verschillende belangrijke begrippen in de dressuur. In de springles leer je je paard controleren voor, tijdens en na de sprong, en het paard niet storen tijdens de sprong.
Hoe kan ik inschrijven?

Is paardrijden

iets voor mij?

Visie van

de manege

Wanneer vinden

lessen plaats?

Verloop van les

en taken ruiter

Benodigde

uitrusting

Hoe kan ik

inschrijven?

Lesniveaus